Eelt
Wat is eelt?
Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenlaag van de huid, die ontstaat wanneer de huid wordt blootgesteld aan wrijving of druk. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan.
Hoe ontstaat het?
Eelt kan ontstaan door een verkeerde maat schoenen, door het dragen van schoenen zonder sokken of door het dragen van te kleine sokken. Tevens kunnen zweetvoeten de boosdoener zijn, of overgewicht, maar je kunt ook eelt ontwikkelen doordat je veel staat of door een verkeerde stand van de voeten.
Eelt doet geen pijn en kan verder ook geen kwaad. Veel mensen vinden het echter ontsierend en oncomfortabel bij het dragen van bvb nylonkousen.
Overtollig eelt kan wel degelijk pijn en kloven veroorzaken.
Hoe kan je eelt behandelen?
Het is aangeraden om de eelt op een huidvriendelijke manier te verwijderen. Dit kan door een erkend voetverzorger (link naar pedicures)of zelf thuis met Balsan.
Balsan is een huidvriendelijke eeltverweker die kan gebruikt worden in combinatie met een dun laagje hydrofiele watten. Door middel van een spatel die niet snijdt kan men na 15 minuten inweektijd op een droge voet de eelt weghalen.
Een rasp, puimsteen of mesje zijn tevens materialen die ook gebruikt worden om eelt te verwijderen. Deze kunnen echter bij een verkeerd gebruik leiden tot extra aangroei van eelt doordat er te hard, in de verkeerde richting of te veel gezonde huid verwijderd wordt. Hierdoor herstelt de huid zichzelf en zal deze ene dikkere laag vormen. Een erkende voetverzorger heeft hiervoor een opleiding gekregen en gebruikt professioneel materiaal.
Likdoorn
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn wordt ook wel eksteroog of eeltpit genoemd. Het is een verdikking (eelt vorming) van de huid, die naar binnen groeit. Een likdoorn kan wit/grijs of geel/bruin van kleur zijn, dit is afhankelijk van je huidtype.
Deze eeltkern kan tegen zenuwen aan komen liggen en daardoor erg veel pijn veroorzaken. De pijn is het ergst bij het uitoefenen van druk op de likdoorn. Het kan echter ook zo zijn dat er geen pijn of klachten optreden.
Waardoor ontstaat het?
Het ontstaat vaak op een plek waar constant grote druk of wrijving plaatsvindt. Dit kan zijn door het dragen van te krappe of juist te ruime schoenen, door het dragen van hoge hakken, door een scheefstand van tenen of een afwijking aan de voet of door een combinatie hiervan.
Op welke plekken komen likdoorns vaak voor?
Ze komen voor onder de (hamer)tenen, tussen de tenen (vaak tussen de vierde en vijfde teen), bovenop de tenen, aan de zijkant op de kleine teen en onder de bal van de voet.
Hoe kan je likdoorns behandelen?
Door middel van Balsan wordt de eeltpit week gemaakt en kan deze na een aantal keer te laten inweken voorzichtig met een pincetje verwijderd worden
Een anti drukring (afbeelding) voorkomt pijnlijke druk op de likdoorns. Deze verwijdert de pit echter niet.
Bij hardnekkige likdoorns dient een erkend voetverzorger de pit met een bistourit mesje te verwijderen.
Ingegroeide teennagel
Wat is een ingegroeide teennagel?
Een rode gezwollen teen die flink pijn doet. Dit komt het vaakst voor bij de grote teen: de punt of de rand is dan in de huid ingedrongen. Een ingegroeide teennagel is een vervelende klacht, die je beter in een vroeg stadium kunt aanpakken, teneinde latere chirurgische ingrepen te voorkomen. De klachten kunnen hardnekkig zijn.
Wat is de oorzaak van een ingegroeide teennagel?
- Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een ingegroeide nagel:
een schoen die niet goed past: te krap, te knellend - het op een verkeerde manier knippen van de nagels, niet recht maar te rond, of te kort
- een opgelopen verwonding van de teen, bijv. tijdens sport of werk
- aangeboren afwijkende nagelvorm, zoals een bolle nagel
- extreme zweetvoeten waardoor de nagelwal verweekt en er tevens meer bacteriën zijn
- een plat- of knikvoet, of een andere afwijkende stand van de voet
Hoe kan je een ingegroeide teennagel behandelen?
Een medisch pedicure of een podoloog zijn degenen die de behandelingen kunnen uitvoeren.
Het gaat dan meestal om:
- verwijderen van het te vele eelt van de nagelwal
- het glad vijlen van de nagelrand en/of de nagel
- het plaatsen van een gaasje tussen nagelwal en nagelrand
- de podoloog kan een nagelbeugel aanbrengen (orthonyxie), waardoor een ingegroeide kromme nagel weer recht kan groeien (afbeelding)
- een beginnende ontsteking kan worden verzorgd met voetbaden of door isobetadine te smeren op de ingegroeide nagel
Voetschimmel
Wat is voetschimmel?
Voetschimmel wordt in de volksmond ook wel atleetvoet genoemd aangezien sporters meer risico lopen. Voetschimmel is heel besmettelijk en je loopt het heel gemakkelijk op in douches en kleedruimtes van sportzalen, zwembaden of sauna’s. De schimmel laat hele kleine, met het oog onzichtbare sporen achter, die zich verspreiden via huidschilfers van besmette personen. Voetschimmel kan ook veroorzaakt worden door slecht geventileerde (sport) schoenen
Bacteriële infecties , die met voetschimmel voorkomen, zijn de belangrijkste oorzaak van slechte voetgeur .
Symptomen van voetschimmel
- jeuk
- Geïrriteerde huid
- Rode huid
- Schilfers en kloofjes
- Blaasjes die vocht afscheiden
- Onaangename geur
Hoe kan je voetschimmel behandelen?
Hoewel voetschimmel vervelend is, kan ze meestal geen kwaad. De schimmelinfectie is vaak oppervlakkig en goed te behandelen. Een behandeling is wel nodig want een voetschimmel verdwijnt niet vanzelf.
- De voeten dienen dagelijks tot 2x per dag gewassen te worden met een anti bacteriële zeep
- De voeten dienen goed afgedroogd te worden, ook tussen de tenen
- Dagelijks verse wollen of katoenen sokken
- Draag goed geventileerde schoenen en wissel af
- Draag slippers in douches en kleedkamers
- Gebruik boorzuurschilfers in sokken en schoenen omwille van de anti bacteriële werking
- Daktarin spray is ook een bekend schimmelwerend middel
Schimmelnagel
Wat is een schimmelnagel?
De medische term voor schimmelnagel is ‘onychomycose’. Een schimmelnagel is besmettelijk en verdwijnt niet vanzelf. Het begint meestal met 1 nagel en kan zich geleidelijk verspreiden naar andere bijgelegen nagels, of het kan zelf doorgegeven worden aan andere personen.
Er zijn 2 soorten schimmelnagels. De meest voorkomende (75 tot 80%) van de gevallen is een diepe infectie van de nagels. De nagel is dikker, verkleurd en brokkelig (afbeelding).
Er bestaat ook een oppervlakkige variant die gekenmerkt wordt door kleine witte vlekken op de nagel. Het is zelfs mogelijk dat de nagel volledig wit wordt. Deze schimmel is vaak het gevolg van het gebruik van nagellak en dissolvent met aceton, die de nagelplaat beschadigen en de groei van schimmels bevorderen.
Hoe ontstaat een schimmelnagel?
Warme en vochtige plaatsen bevorderen de ontwikkeling en verspreiding van schimmels. De huid rondom de nagel wordt kwetsbaar en de natuurlijke huidbarrière wordt beschadigd. Daardoor kan de schimmel via de huid in de nagel indringen en zich daar nestelen.
Schimmelnagels komen vaak voor bij oudere mensen, diabetici, sporters en personen met een verzwakte weerstand.
Hoe kan je een schimmelnagel behandelen?
1.Mechanische verwijdering (wegfrezen)
2.Lokale behandeling met bvb tea tree olie of speciale anti schimmel lotions (MYK sport is efficiënt)
3.Orale behandeling (geneesmiddelen)
Het beste resultaat wordt bereikt door meerdere behandelingen te combineren. De behandeling van een schimmelnagel duurt sowieso lang, tot meerdere maanden.
Draag geregeld andere schoenen en gebruik een anti schimmelpoeder zoals boorzuurschilfers in de schoenen.
Start bij een beginnende nagelinfectie onmiddellijk een lokale behandeling.
Wratten
Wat zijn wratjes?
Voetwratjes komen veel voor, zeker in de leeftijdscategorie 12 tem 16 jaar. Dat komt omdat het afweersysteem van jongeren nog niet volledig volgroeid is.
Voetwratjes worden in 90% van de gevallen veroorzaakt door een virale infectie, het HPV virus (Humaan Papilloma Virus).
Er zijn ongeveer 30 types van het HPV virus waar je voetwratjes van kan krijgen. Het virus kan zich verspreiden van huid op huid contact.
De vorm van het wratjes is afhankelijk van het virus waarmee je bent besmet.
Hoe ontstaan wratjes?
Wrattenvirussen zijn besmettelijk en worden verspreid door huidcontact, vooral wanneer de huid beschadigd of verweekt is.
De tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een voetwratje varieert van 2 tot 6 maanden, maar kan ook langer dan een jaar zijn.
Als je een wrat openkrabt, kan je een ander deel van je huid infecteren zodat een nieuw voetwratje ontstaat. Loop daarom niet op blote voeten in openbare gelegenheden. Je hebt meer kans op nieuwe voetwratjes en je kunt zo andere mensen besmetten.
Hoe kan je wratjes behandelen?
Behandeling van voetwratjes is alleen nodig wanneer de wratjes hinderlijk of pijnlijk zijn of cosmetisch storen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen 2 jaar. Wratten op de hand, onder de nagels en op de voetzolen kunnen echter zeer hardnekkig zijn. Ze komen vaak terug, ook op een andere plek dan waar ze eerst zaten.
Behandeling kan gebeuren dmv bevriezing met vloeibare stikstof, wegbranden, lasertherapie, uitlepelen, zalven. Bevriezing kan wel pijn doen, want ook de gezonde huid wordt geraakt.
Blaren en wonden kunnen het gevolg zijn en de voetwrat blijft veelal zitten omdat de voetwrat met eelt is bedekt. Vrieskracht dringt moeilijk door de eeltlaag heen.
Aangeraden is om eerst de eeltlaag te verwijderen dmv een eeltverweker zoals Balsan.
Risicovoeten - Diabetes
Wat is diabetes?
Diabetes is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waaraan wereldwijd 180 miljoen mensen lijden. In België hebben naar schatting 600.000 mensen diabetes.
Bij diabetes kan het lichaam onvoldoende energie uit glucose (suikers) kan halen doordat de pancreas geen of onvoldoende insuline produceert (diabetes type 1) of er is een probleem met betrekking tot de insuline receptoren (type 2).
De suikers uit je voeding kunnen in de meeste cellen alleen opgenomen worden in aanwezigheid van voldoende insuline als er tevens werkende insuline-receptoren op die cellen aanwezig zijn. De precieze oorzaak van diabetes is nog niet bekend.
Type 1
Is insuline afhankelijk door onvoldoende of geen productie van insuline in de pancreas.
Externe toediening is noodzakelijk.
Kan ook bij jongeren voorkomen
Type 2
Is insuline onafhankelijk
Heeft wel voldoende insuline aanmaak, maar er is een probleem bij de insuline receptoren
Kan op alle leeftijden voorkomen, maar treft vooral ouderen, mensen met overgewicht, stress, rokers, ongezonde levensstijl en hoge cholesterol. Kan ook erfelijk bepaald zijn.
Wat zijn de symptomen?
- Veel mensen met type 2 diabetes zijn geheel of nagenoeg symptoomloos.
- Het al eerder genoemde veel plassen en veel drinken treedt op bij hoge tot zeer hoge bloedglucosewaarden.
- Patiënten hebben bij een slechte glucosespiegel (te hoog) vaker dan gemiddeld last van blaasontsteking, witte vloed, en/of steenpuisten.
- Soms kan men aceton ruiken in de adem van patiënten met diabetes.
- Vergrote kans op niet of slecht helende wonden, doordat de zenuwen niet meer goed werken en men het (voornamelijk op de voet) niet meer goed voelt wanneer er een wondje ontstaat. Deze helen meestal slecht of niet.
- Rode of branderige ogen. Wazig zien. Ontsteking aan de ogen.
- Vermoeidheid of slaperigheid
- Impotentie
- Een droge mond en een droge tong
- Er ontstaat polyfagi (verhoogd hongergevoel) door de verminderde opname van glucose in spier-, lever- en vetcellen, die insuline nodig hebben om glucose op te nemen
Wat zijn de gevolgen?
Hyperglycemie: Te hoge bloedsuikerspiegel
Wanneer de glucose niet of onvoldoende in de cellen opgenomen kan worden, stijgen de glucosewaarden. Men krijgt last van droge mond, veel moeten plassen, lusteloosheid, vermoeidheid, misselijkheid, vermageren zonder reden
Oorzaken: Dieetfouten, overslaan van insulinetoediening, sterk gesuikerde voeding, teveel koolhydraten, stress, angst, koorts en ziekte, verminderde lichaamsbeweging
In dit geval dus zeker geen extra suiker , maar extra insuline toedienen
Hypoglykemie: Te lage bloedsuikerspiegel
Wanneer bloedglucosewaarden te laag worden krijgt men last van zweetaanvallen, beven, hongergevoel, concentratiestoornissen, troebel zicht, hartkloppingen, hoofdpijn
Oorzaken: onvoldoende koolhydraten, maaltijd overgeslagen, teveel tijd tussen maaltijd en insuline inspuiting, meer lichaamsbeweging dan anders, warm weer, overdreven alcoholgebruik, gewijzigde slaapgewoonten
Diabetes en voetproblemen
Diabetespatienten hebben vaak een verminderd gevoel in de uiterste ledematen (handen en voeten). Een wondje valt minder snel op en bovendien hebben zij ook een slechtere wondgenezing. In het ergste geval kan dit leiden tot amputatie. 1 op 6 diabeten krijgt vroeg of laat last van ernstige voetwonden.
Voetklachten bij diabetes kunnen zijn: koude voeten, tintelende voeten, pijnscheuten en verkleuringen aan tenen en voet.
Tips ter voorkoming van wondjes:
- Doe een maandelijks onderzoek van je voeten
- Hou je bloedsuikerspiegel in de gaten
- Loop niet op blote voeten
- Knip nagel recht en niet te kort af
- Zorg dat schoenen niet knellen, of drukpunten binnenin hebben
- Controleer je voeten regelmatig op wondjes of verkleuringen, ook de onderkant
- Neem geen voetbaden
- Ontdek je een wondje, neem contact op met huisarts of podoloog.
De productlijn van Balsan is dermatologisch getest en geschikt voor mensen met diabetes.